Kisik aplikativne tehnologije

Kisik - nove tehnologije

Kisik je temeljni element pri procesih izgorevanja in kemijske oz. biološke oksidacije.

Vse izgorevanje se odvija ob prisotnosti kisika, bodisi tistega, ki je v zraku, bodisi čistega kisika. Glavne vrste tehnologij za aplikacijo kisika so potemtakem na naslednjih področjih:

  • pri bogatenju zraka, ki izgoreva v talilnih pečeh in kupolastih talilnih pečeh za proizvodnjo litega železa, neželeznih kovin in kamene volne. V tem primeru se z uporabo čistega kisika prihrani energija ter povečata kakovost in produktivnost. Na talilni peči ni treba izvesti večjih modifikacij, višina nujne naložbe pa je skromna.
  • pri kisikovih gorilnikih za skrajšanje talilnega časa in zmanjšanje porabe energije pri taljenju jekla v električnih obločnih pečeh.

  • pri kisikovih gorilnikih za povečanje stopnje rekuperacije kovin, zmanjšanje plinskih emisij in skrajšanje talilnega časa s prihrankom pri porabi energije v rotacijskih pečeh za lito železo, svinec, baker, bron, aluminij, litine iz dragocenih kovin in kositer itd.

  • kisikovih gorilnikihza povečanje talilne zmogljivosti obrata, nadzor in zmanjšanje onesnaženosti zraka, izboljšanje kakovosti končnega izdelka in optimizacijo obvladovanja porabe energije v pečeh za taljenje stekla in kalciniranih zmesi.

  • pri oksidaciji in prečiščevanju železnih in neželeznih kovin, npr. pri odstranjevanju antimona iz staljenega svinca, delni oksidaciji titana pri procesu z žveplovo kislino, oksidaciji kroma pri proizvodnji kromove kisline in njenih soli, in oksidaciji bivalentnega železa do trivalentne oblike v vodnih raztopinah.

Druge pomembne aplikacije pri uporabi čistega kisika se izvajajo na ekološkem področju:

v napravah z aktivnim blatom. V tem primeru kisik postane glavna gonilna sila za aktivacijo biomase, ki je zmožna uničiti raztopljene onesnaževalce (sistema MIXFLO® in UNOX®);

  • pri kemijski oksidaciji detergentov, barvil in kemijskih zmesi, raztopljenih ali prisotnih v odpadni vodi, z ozonom, ki se pridobiva iz čistega kisika;
  • pri kemijski oksidaciji strupenih in zdravju škodljivih tekočin z visoko vsebnostjo onesnaževalcev pri visoki temperaturi in tlaku;

  • pri kemijski oksidaciji reducirajočih snovi in snovi neprijetnega vonja, kot je H2S, ki je v komunalnih odpadnih vodah pred biološkim čiščenjem.

Poleg tega se kisik uporablja tudi na področju živil za gojenje in transport rib.

 time 332 | cache 7200