Prehrambena industrija
Bolje, hitreje, dalje in stroškovno učinkoviteje: ti štirje cilji so ključni za dobičkonosnost ter rast podjetij v industriji živil in pijač. Podjetje Istrabenz plini ni le vodilni dobavitelj ogljikovega dioksida in atmosferskih plinov, ampak tudi zanesljiv partner, ki nudi inovativne in celostne rešitve, ki omogočajo:
- Optimizacija proizvodnih operacij;
- širjenje geografskega obsega oskrbe strank;
- možnost oblikovanja večje zvestobe strank in večjega tržnega deleža;
- čistost, okus, videz, rok trajanja proizvodov, ki jih je treba ohranjati
Aplikacije
ISTRABENZ PLINI lahko zahvaljujoč izkušnjam lastnih in partnerskih strokovnjakov, ponudimo prehrambeni industriji popolno paleto plinov in naprednih tehnologij.
- ribogojništvo (Aquaculture)
- proizvodnja pijač (Beverage Processing)
- pakiranje (Packaging)
- kriogensko mletje (Cryogenic Grinding)
- suhi led (Dry ice)
- hidrogenizacija (Hydrogenation)
- termoregulacija testa (Mixer and Blender Cooling)
Plini
V prehrambeni industriji je uporaba plinov zelo razširjena, predvsem za konzerviranje živil in ohranjanje organoleptičnih lastnosti izdelka, kot so aroma, barva, vonj in splošni videz. Pakiranje v zaščitni atmosferi je danes močno razširjeno in v ta namen podjetje ISTRABENZ PLINI ponujamo linijo izdelkov Foodline®, ki lahko zadovolji kakršne koli posebne zahteve.
Pri tej liniji se uporabljajo plini za živilske namene (dušik, kisik, ogljikov dioksid), ki se posamezno ali v mešanicah uporabljajo v embalaži živil za povišanje hranljivost živil in v embalaži pijač za gaziranje. Plini zaustavijo oz. zmanjšajo encimsko in biokemično degradacijo izdelkov kot tudi degradacijo, ki jo povzročijo prisotni mikroorganizmi.
Ogljikov dioksid se uporablja za:
- Ohlajevanje in termoregulacija mesnih zmesi in zmesi za peko
- Obdelava za dezinsekcijo/dimljenje žitaric
- Pakiranje živil v zaščitni atmosferi
- Gaziranje mineralnih voda in brezalkoholnih pijač
- Hladna pasterizacija svežih sokov
- Transport v hladilnikih z ohranitvijo zamrznjene verige
- Cestni transport sestavin, ki oksidirajo
- Omama ovc in prašičev
- Ekstrakcija olj, arom in hlapljivih živilskih esenc
- Ogljikova fertilizacija/gnojenje rastlinjakov
- Regulacija pH
- Kriočiščenje proizvodne opreme
- Obnovitev vodnjakov
Dušik se uporablja za:
- Zamrzovanje, zamrzovanje I.Q.F. in površinska otrditev (Crusting)
- Kriomletje
- Liofilizacija)
- Pakiranje živil v zaščitni atmosferi
- Inertitzacija in polmonizacija skladiščnih rezervoarjev
- Inertizacija in vzdrževanje nadtlaka v zgornjih prostorih posod (kapljanje tekočega dušika)
- Odstranjevanje kisika iz pijač in olj
- Dezodoriranje olj
Se v prehrambeni industriji uporablja za hidrogenizacijo olj (sojino, ribje, koruzno..), ki se jih na ta način pretvori v trdne maščobe.
Kisik se uporablja za:
- Zagotavljanje kisika za ribja gojišča
- Biofermentacija in procesi živilske oksidacije
- Pakiranje živil v zaščitni atmosferi
- Dezinsekcija in sterilizacija z ozonom (O3)
- Biološko obdelovanje odpadnih voda- Čiščenje voda
Kontakt:
Andrej Dežjot
vodja sektorja Aplikativne tehnologije
Andrej.Dezjot@istrabenzplini.si
Tel.: 05 66 34 633