Plini za plazemski razrez

Ob upoštevanju parametrov reza pločevine so bile z nekaterimi najpomembnejšimi konstruktorji naprav izvedene raziskave za optimizacijo procesa rezanja s plazmo in tako smo razvili niz plinov in mešanic, ki sestavljajo znano ponudbo, ki je na voljo strankam.

Navadno uporabljeni plini za rezanje s plazmo

Ročno varjenje Ročno ali avtomatsko varjenje
Debelina Plazma plin Pomožni plin
Nelegirana in nizko legirana ogljična jekla < 8mm KISIK DUŠIK DUŠIK KISIK
> 8mm KISIK HIDROSTAR H-35 DUŠIK KISIK
Nerjava jekla AISI 300 < 8mm DUŠIK 5.0 LASER HIDROSTAR H-10 H-20 DUŠIK 5.0 LASER
> 8mm DUŠIK 5.0 LASER HIDROSTAR H-20 H-35
Nerjava jekla AISI 400-500, duplex in superduplex < 8mm DUŠIK HIDROSTAR H-20 DUŠIK
> 8mm DUŠIK HIDROSTAR H-35
Zlitine iz aluminija, titanija in reaktivnih kovin < 8mm DUŠIK 5.0 LASER HIDROSTAR H-35 (ALU) DUŠIK 5.0 LASER, ARGON 5.0 METAN (ALU
> 8mm DUŠIK 5.0 LASER HIDROSTAR H-35 (ALU) DUŠIK 5.0 LASER, ARGON 5.0 METAN (ALU
Zlitine iz niklja, bakra, brona in medenine < 8mm DUŠIK 5.0 LASER HIDROSTAR H-10 H-20 DUŠIK 5.0 LASER KISIK
> 8mm DUŠIK 5.0 LASER HIDROSTAR H-20 H-35 DUŠIK 5.0 LASER KISIK

  • Argon ima nizko zmožnost ionizacije in je zato uporabljen kot pilotski lok pri sprožitvi ali v mešanici z drugimi plini.

  • Stisnjen zrak je zelo uporaben pri tradicionalnem rezanju s plazmo. Uporaba zaradi nečistoče v stisnjenem atmosferskem zraku povzroča precejšnje zmanjšanje življenjske dobe rabljenih delov dovajalnika, učinke nitriranja v rezu železnih jekel in oksidacijo pri nerjavečem jeklu.

  • Dušik ima visoko sposobnost inercije in se uporablja za hitre reze ter brez oksidacije v nizu srednjih in tankih debelin. Ob uporabi dušika se življenjska doba rabljenih delov v primerjavi z rabo stisnjenega zraka poveča za od 3- do 4-krat.Treba je paziti na možnost nitriranja kovine na rezani površini, ki bi lahko privedla do težav v primeru nadaljnjega varjenja takih delov.

  • Laserski dušik 5.0 je plin z visoko stopnjo čistosti in je zasnovan ter izdelan predvsem za rez pločevine, ker omogoča pridobitev reza brez površinskih oksidov in visoke hitrosti obdelave.

  • Vodik z visoko toplotno prevodnostjo in značilnostmi ločitve in združitve je sposoben oddajati in prenašati precejšnje količine energije. Navadno se uporablja v mešanicah z argonom ali dušikom in omogoča pridobivanje rezov visoke hitrosti in odlične kakovosti.

  • Mešanice Hydrostar so uporabljene kot plazemski plin pri rezu nerjavečega jekla, lahkih zlitin in zlitin iz niklja, omogočajo največjo uporabo ločevalnih in združevalnih značilnosti vodika, ki precej izboljšajo kakovostne parametre reza. Rabi takih mešanic se je treba izogniti pri zlitinah iz titana in reaktivnih kovinah.

  • Metan ima visoko toplotno moč in izboljšuje kakovost reza zlitin iz aluminija ter povečuje hitrost reza.

  • Kisik je tako kot dušik in vodik dober prenašalec energije. Največkrat se rabi za rez ogljikovega jekla in nizkolegiranih jekel, kjer z učinkom eksotermične reakcije z železom lahko oblikuje pravilne in odlične reze, brez ostankov žlindre ter sluzi. Omogoča tudi pridobitev visoke hitrosti reza z majhnim obsegom toplotno spremenjenega območja.
  •  time 399 | cache 7200